Prijsuitreiking Poëziedebuutrpijs Aan Zee op TAZ 2018

Uitreiking Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018

Simone Atangana Bekono met de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018

Uitreiking Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018

Carl De Strycker maakt de winnaar bekend

Uitreiking Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018
Uitreiking Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018

Simone Atangana Bekono neemt de prijs in ontvangst

Op zaterdag 4 augustus nam Simone Atangana Bekono de tweede Poëziedebuutprijs Aan Zee in ontvangst voor haar bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren (Uitgeverij Wintertuin & Lebowski Publishers) tijdens de Prijsuitreiking Jong Werk van Theater Aan Zee. Die prijs is vorig jaar in het leven geroepen om jong poëzietalent een duwtje in de rug te geven en is een initiatief van Poëziecentrum, deAuteurs en TAZ

Naast Bekono waren de volgende debuten genomineerd voor de prijs: Joost Decorte met Stalker (PoëzieCentrum), Vicky Francken met Röntgenfotomodel (De Bezige Bij), Dominique De Groen met Shop girl (Het Balanseer) en Laurens Ham met Mijn grote schuld (Wereldbibliotheek). Alle vijf de dichters waren tijdens Theater Aan Zee te gast in een aflevering Apéro Poëzie. 

De Nederlandse Simone Atangana Bekono werd bekroond al laureaat van de prijs en nam het prijzengeld van €1.500 in ontvangst. Wat de jury het meeste aansprak in haar werk was de woede, omdat die "precies en terecht" is. "Ze schrijft over racisme en identiteit, over schuld en onrecht. Ze dicht in lyrische halen en halverwege haar bundel schrijft ze brieven." Haar debuut werd bekroond omdat het "de prikkelende belofte van meer" in zich heeft.

Lees hier het volledige juryverslag.