terug

Radar. Tijdschrift voor literatuur kunst en kritiek

Scannen0019.jpg
Scannen0020.jpg
Scannen0021.jpg

Het tijdschrift Radar is de feitelijke opvolger van het tijdschrift Betoel, dat slechts vier afleveringen kende. Twee van de redacteurs van Betoel, Renaat Ramon en Pierre Darge vormden samen met Carla M. Schot de eerste redactie. De naam van het tijdschrift verwijst dan ook niet alleen naar het voorwerp, maar ook naar de familienamen van de eerste redactieleden.

Radar was in tegenstelling tot Betoel een langer leven beschoren en er zouden uiteindelijk 21 afleveringen gemaakt worden. Ook anders dan bij Betoel stonden in de eerste aflevering van Radar de doelstellingen van het tijdschrift duidelijk uiteengezet:" 'Radar' is een subtiele vorm van communicatie; 'Radar' tast naar wat leeft in kunst, literatuur en samenleving en heeft een bijzondere belangstelling voor betrekkingen tussen deze drie grootheden onderling..."

Radar wilde de modernistische lijn van het vroegere Brugse culturele forum Raaklijn doortrekken en een aantal van de initiatiefnemers van Raaklijn traden dan ook toe tot de redactie. In het eerste nummer treffen we al Jan Van der Hoeven, aan wie ook het dubbelnummer 3/4 van de eerste jaargang volledig werd gewijd.
Maakten o.a. deel uit van de redactie: Jaak Fontier, Paul de Wispelaere, Maris Bayar, Ton y Rombouts, Arthur Degeyter en Roland Willemyns.

'Radar' publiceerde een aantal themanummers, onder meer over Duitstalige literatuur in België, over visuele en concrete poëzie en als laatste nummer verscheen het postuum gepubliceerde themanummer gewijd aan Paul de Vree.

Type
tijdschrift
Onderwerp
Renaat Ramon
Pierre Darge
Jan Hoeven, Van Der
Paul Vree, de
Tony Rombouts
Maris Bayar
Jaak Fontier
Bewaarinstelling
Poëziecentrum
Datum van creatie
01.01.1975
Materiaal/Afmetingen
papier
210 x 150 mm
Rechten
Geen Creative Commons - Alle rechten voorbehouden
Tags
visuele poëzie